Wpływ miodu akacjowego na właściwości hemorheologiczne krwi

Doniesienia wstępne

Autor

DOI:

https://doi.org/10.55225/hppa.685

Abstrakt

Wpływ miodu pszczelego na właściwości hemorheologiczne krwi jest interesującym zagadnieniem z perspektywy medycyny naturalnej. W Polsce dużą popularnością cieszy się miód akacjowy, otrzymywany z nektaru robinii akacjowej (czyli robinii czarnej). Celem badania było zbadanie wpływu regularnego spożywania miodu akacjowego przez 2 tygodnie na właściwości hemorheologiczne krwi; hemorheologia odgrywa kluczową rolę w zrozumieniu procesów fizjologicznych i patologicznych związanych z krążeniem krwi. W badaniu grupa kobiet (n = 10) spożywała 1 łyżkę stołową miodu akacjowego dziennie przez 2 tygodnie. Miód spożywany regularnie w umiarkowanych ilościach (np. 1–2 łyżeczki dziennie) może być cennym dodatkiem do diety wspierającej zdrowie. Próbki krwi na czczo pobrano od uczestników na początku badania oraz później po 2 tygodniach. Po spożyciu miodu akacjowego stwierdzono statystycznie istotny spadek: MCH (p < 0,05), MCV (p < 0,05) i EI przy naprężeniu ścinającym 60,00 (p < 0,05). Statystycznie istotny wzrost stwierdzono w: MPV (p < 0,05), PDW (p < 0,05). Nie zaobserwowano istotnych zmian w innych parametrach reologicznych ani poziomach glukozy. Badanie to jest pierwszym, które opisuje wpływ regularnego, krótkotrwałego spożywania miodu akacjowego na właściwości hemoreologiczne krwi, jednak temat ten nadal wymaga dalszych badań.

Statystyka pobrań

Statystyki pobrań nie są jeszcze dostępne

Cho A, Son H, Han G. Effect of honey-based oral care on oral health of patients with stroke undergoing rehabilitation: a randomized controlled trial. Asian Nurs Res (Korean Soc Nurs Sci). 2024;18(3):215-221. doi: 10.1016/j.anr.2024.06.001. DOI: https://doi.org/10.1016/j.anr.2024.06.001   Google Scholar

Teległów A. Exploitation of bee honey health-related properties in human nutrition. Health Prom Phys Act. 2024;26(1):34-38. doi: 10.55225/hppa.587. DOI: https://doi.org/10.55225/hppa.587   Google Scholar

Ogwu MC, Izah SC. Honey as a natural antimicrobial. Antibiotics. 2025;14(3):255. doi: 10.3390/antibiotics14030255. DOI: https://doi.org/10.3390/antibiotics14030255   Google Scholar

Bonsignore M, Martinotti S, Ranzato E. Honey bioactive molecules: There is a world beyond the sugars. BioTech. 2024;13(4):47. doi: 10.3390/biotech13040047. DOI: https://doi.org/10.3390/biotech13040047   Google Scholar

Bonsignore M, Martinotti S, Ranzato E. Understanding the anticancer properties of honey. Int J Mol Sci. 2024;25(21):11724. doi: 10.3390/ijms252111724. DOI: https://doi.org/10.3390/ijms252111724   Google Scholar

Mandal MD, Mandal S. Honey: Its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pac J Trop Biomed. 2011;1(2):154-160. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60016-6. DOI: https://doi.org/10.1016/S2221-1691(11)60016-6   Google Scholar

Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Domestic varietal honeys for prevention and treatment. Postępy Fitoterapii. 2021;2:114-124. doi: 10.25121/PF.2021.22.2.114. DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2021.22.2.114   Google Scholar

Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Miody odmianowe i ich znaczenie lecznicze. Włocławek: Wydawnictwo Duszpasterstwa Rolników; 2002.   Google Scholar

Rahmani AH, Babiker AY. Review on role of honey in disease prevention and treatment through modulation of biological activities. Open Life Sci. 2025;20(1):20251069. doi: 10.1515/biol-2025-1069. DOI: https://doi.org/10.1515/biol-2025-1069   Google Scholar

Bose D, Famurewa AC, Akash A, Othman EM. The therapeutic mechanisms of honey in mitigating toxicity from anticancer chemotherapy toxicity: A review. J Xenobiot. 2024;14(3):1109-1129. doi: 10.3390/jox14030063. DOI: https://doi.org/10.3390/jox14030063   Google Scholar

Machado A, Tourbarro D, Baptista J, Tejera E, Alvarez-Suarez JM. Selected honey as a multifaceted antimicrobial agent: Review of compounds, mechanisms, and research challenges. Future Microbiol. 2025;20(7-9):589-610. doi: 10.1080/17460913.2025.2498233. DOI: https://doi.org/10.1080/17460913.2025.2498233   Google Scholar

Luca L, Pauliuc D, Oroian M. Honey microbiota, methods for determining the microbiological composition and the antimicrobial effect of honey: A review. Food Chem X. 2024;23:101524. doi: 10.1016/j.fochx.2024.101524. DOI: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101524   Google Scholar

Bilski J, Teległów A, Pokorski J et al. Effects of a meal on the hemorheologic responses to exercise in young males. Biomed Res Int. 2014;2014:862968. doi: 10.1155/2014/862968. DOI: https://doi.org/10.1155/2014/862968   Google Scholar

Baskurt OK. Mechanisms of blood rheology alterations. In: Baskurt OK, Hardeman MR, Rampling MW, Meiselman HJ, editors. Handbook of Hemorheology and Hemodynamics. Amsterdam: IOS Press; 2007:170-190.   Google Scholar

Maeda N. Erythrocyte rheology in microcirculation. Jpn J Physiol. 1996;46(1):1-14. doi: 10.2170/jjphysiol.46.1. DOI: https://doi.org/10.2170/jjphysiol.46.1   Google Scholar

Hardeman MR, Dobbe JG, Ince C. The lasser-assisted optical rotational cell analyzer, (LORCA) as red blood cell agregometer. Clin. Hemorheol. Microcirc. 2001;25(1):1-11.   Google Scholar

Opublikowane

2025-11-28

Jak cytować

Teległów, A., Benedyk-Lorens, E. ., & Łabuzek, M. (2025). Wpływ miodu akacjowego na właściwości hemorheologiczne krwi: Doniesienia wstępne. Health Promotion & Physical Activity, 31(2), 26–32. https://doi.org/10.55225/hppa.685

Numer

Dział

Artykuł oryginalny